El 9 de maig d 1950, Robert Schuman, ministre francès d’Afers Exteriors, va pronunciar un discurs que anys més tard es convertiria en un dels símbols de la Unió Europea.

Havien passat només cinc anys des de la signatura de l’armistici de la Segona Guerra Mundial i aquelles paraules significaren una aposta per la pau, la solidaritat i la cooperació entre els pobles europeus.

“Europa no es farà d’un sol cop ni en una obra de conjunt: es farà gràcies a realitzacions concretes, que creïn en primer lloc una solidaritat de fet”.

Enguany, ens inspiram en aquesta Declaració i en la reflexió que cal fer amb l’entrada a la maduresa del projecte europeu, ara que fa seixanta anys del Tractat de Roma, ara que la Unió viu moments convulsos. Volem celebrar, repensar i posar en valor el què Europa és avui i el què volem que sigui d’ara en endavant.

Per això, vos convidam a participar en tot un seguit d’actes que pretenen apropar la UE a la ciutadania i caminar envers la concreció que citava Schuman: una solidaritat de fet.

2 de maig – Jornada sobre Economia Circular a les regions europees

Anàlisi dels beneficis de l’Economia Circular i quina és la seva implementació per part de les regions europees i la societat civil, amb representants de la Comissió Europea, el Parlament Europeu, la Vicepresidència, la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Catalunya, les Illes Canàries i diverses associacions i lobbies del sector.

Dia 2 de maig de 2017
Hora: de 9.00 a 14.00h
Lloc: Sala d’actes del Parlament de les Illes Balears

3 de maig – Diàleg amb estudiants de secundaria sobre el futur d’Europa.

Aprofitant la presència de la directora general de Medi Ambient de la Comissió Europea, Joanna Drake, tindrà lloc una trobada amb el estudiants de dos centres educatius de Mallorca per a parlar sobre el futur d’Europa, i donar conèixer de primera mà el missatge de la Comissió i la visió que els estudiants tenen  d’Europa.

Dia 3 de maig de 2017
Hora: 10:00h
Lloc: IES Madina Mayurqa

Hora: 12:00h
Lloc: IES Josep Sureda i Blanes

Del 5 al 12 de maig – Exposició fotografies: Què hem fet amb els fons FEDER a les Illes Balears?

Exposició itinerant de fotografies dels projectes executats a les Illes Balears amb el finançament del Fons de Desenvolupament Regional UE (FEDER) rebut al llarg del període 2007-2013.

Inauguració:  dia 5 de maig de 2017, a les 12h

Visites exposició del 5 al 11 de maig de 2017 a la seu del Centre Balears Europa, al pati de la Conselleria d’Hisenda i Administracions Públiques, carrer Palau Reial núm. 17, Palma.

Horari: de 10.00 a 18.00h

8 de maig – Participació al debat Europa als 60 anys – Madrid
Una de les becàries del CBE Brussel·les participarà al debat “Europa a los 60 y la generación millenial”, per tal de representar la visió des de les Illes Balears d’una generació que ja va néixer dins la UE.
Dia 8 de maig de 2017
Lloc: seu de la Representació de la Comissió Europea a Madrid

9 de maig – Activitats a centres educatius:

Participació a les diverses activitats sobre la UE organitzades a aquests centres educatius:

. Col·legi Nostra Senyora de Montision: Jornada Europa, unida en la diversitat – Col·loqui a l’escola amb representants de diverses entitats.
Hora: de les 9.00 a les 12.00h

. Col·legi Jesús María: Sessió formativa UE.

12 de maig – Acte institucional del Dia de Europa.

Amb la participació de les autoritats i representants institucionals de les Illes Balears, enguany volem fer una celebració oberta a la ciutadania, en la qual reflexionarem sobre la idea que tenim d’Europa i què ens ha aportat a les Illes, en el marc del 60è aniversari del Tractat de Roma.

La presidenta de les Illes Balears, la senyora Francina Armengol i Lluch, obrirà l’acte i tot seguit es representarà l’obra:  “La idea d’Europa”, basada en el text de George Steiner i interpretada per Òscar Intente.

En haver finalitzat, s’obrirà un col·loqui, en el qual hi participaran representants del Parlament Europeu, la societat civil i el tercer sector.

Per a concloure l’acte, intervindrà el vicepresident i conseller d’Innovació, Recerca i Turisme, el senyor Gabriel Barceló i Milta.

Al hall del teatre es podrà visitar l’exposició sobre els projectes FEDER a les Illes.

Dia 12 de maig de 2017
Hora: 18h (durada +/- 2 hores)
Lloc: Teatre Mar i Terra, c. Sant Magí núm. 89, Palma.
Aforament limitat.
Confirmau-hi l’assistència al tel.: 971177276 o a l’a/e: europedirectmallorca@cbe.caib.es

Presentació de la nova web del Centre Balears Europa.

Durant la setmana de celebració del Dia d’Europa estrenarem la nova pàgina web del Centre Balears Europa.